Är du rädd för att ta ut dig?

Jag är en trogen Friskis&Svettis motionär sedan 8 år tillbaka. Jag tycker dock att det bara är de senaste 4 år sedan som den riktiga variationen har smugit sig in bland passen.
Idag var jag på cirkelfys där man tränar med redskap i olika stationer. Betoningen ligger på uthållig styrka men är också pulshöjande. Smala armhävningar på stepbräda, upphopp, rodd och fällkniv är bara några exempel på övningar vi gjorde.

När jag frustade och slet som mest under andra varvet av tre slog det mig att alla inte verkade göra samma sak. Och jag frågade mig själv varför man skulle gå på något så utmanande som cirkelfys om man inte var beredd med sin jävlar anamma och blodsmak i mun? Att gå på ett sådant pass och bara ta i lite grand, att spara på krafterna. Spara dem till vad?
Det är samma sak i gymet. Visst, alla har inte tunga dropset som uppläggning för sin träning i gymet - men varför verkar det vara så faux pas att svettas ymnigt och kämpa med sin träning? Andra motionärer brukar stirra helt öppet på mig, men framför allt på min sambo när vi är i gymet när vi frustar, låter och droppar av svett.

Jag kan också bli rädd. Jag blir rädd när jag känner att jag inte orkar. Och med rädd menar jag inte "paranormal activity på bio i 3D" - rädd, men kroppen följer ju minsta motståndets lag. När jag känner att det kräver något inifrån mig för att trycka igenom känslan av "nej nu går det inte mer, det är nog bäst att jag ger upp" och ge det lilla extra - då möter min kropp mig först med rädsla. Är det denna känsla som hindrar så många motionärer att ta sin motion till en annan nivå?

Ser du också medmotionärer som verkar ha huvudet i det blå? Känner du dig utstirrad när du tar i och kör hårt med din träning?


Den här tjejen, Madeleine Wall är en av mina främsta inspiratörer. Och hon, hon räds inte att köra hårt hon! Foto: Jocke Leihed

Kommentarer
Postat av: ida

När jag tränar då tar jag i allt vad jag orkar o kan o jag svettas... ja jisses vad jag svettas! haha! Håller med dig på denna punkt. jag kollar också på andra o undrar hur fasiken de gör för att inte vettas!? Men antagligen är det som du skriver.. de räds inte ta sin träning till en högre nivå.

När jag börjar träna ordentligt igen så ska jga minsann svettas o jag ser fram emot det! ;)

2011-01-18 @ 19:29:19
URL: http://lejdan.blogg.se/
Postat av: Sanna

Du, samma fråga ställer jag mig när jag vart på cirkelträning och själv har blodsmak i munnen medan "grannen bredvid" lunkar fram. Men men, alla är vi olika :)

Jag har ju bara vart där två gånger än men jag kan ge dig en liten utvärdering sen... Det jag inte riktigt gillar med deras inställning är just det där med att de förespråkar att man bara ska köra ETT set/maskin eller övning. Det tycker jag är fel så jag skulle inte kunna jobba där. Men i övrigt verkar dom hittils väldigt trevliga =)

2011-01-18 @ 19:53:54
URL: http://capturethismoment.shapemeup.se/
Postat av: J.

Det är ju det jag brukar träna! :) Eller a.. en variant av det :)Angående sängen så är det det bästa vi gjort på år och dar! Så himla värt det :) Vilken färg tog ni?

2011-01-18 @ 20:29:25
URL: http://juliaederyd.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

men kanske de stirrar av ren imponering?

2011-01-18 @ 20:30:37
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

jag vet bara att jag nog skulle kunna stirra av ren imponering om jag såg nån verkligen ta ut sig och kämpa om jag själv kanske var nybörjare eller lite tafatt..jag beundrar verkligen er som har träning som så stor passion.

2011-01-18 @ 20:36:52
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

jag är sån inom visssa områden..men jag tror man måste ha visst intresse för en del grejer..liksom det finns inte naturligt för mig att älska träning..jag får inte de där kickarna av träning som en del pratar om osv.

2011-01-18 @ 20:41:10
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Maria

Hihi jag skrattar när jag läser detta och nickar igenkännande. Är också en inbiten friskis-person och jag har mer än en gång funderat vad folk tror om mig. Vissa kommer dit i fancy träningskläder, smink och man ser knappt en droppe svett på dem. Medan jag är helt dyngsvettig och illröd i ansiktet av utmattning. Lika i gymmet stirrar folk, mest tjejer, frågande på en, man blir svettig om man tränar och de borde testa att ta ut sig rejält. Sådär rejält så man blir yr i huvudet och illamående för känslan sen är oslagbar. Jag älskar att ta ut mig till max!

2011-01-18 @ 20:48:47
URL: http://livinglikephia.blogspot.com
Postat av: J.

Jag tar i när jag känner mig pigg, brukar ta så mycket jag orkar just den dagen beroende på träningsvärk osv :P Men jag tror du skulle bli stolt ;)Vi köpte vår på Atlantis med! Vi tog den gräddvita, lättare att matcha :P

2011-01-18 @ 21:05:53
URL: http://juliaederyd.blogg.se/
Postat av: Sofie

Oj, jag är nog den där som mesar lite. Det var så länge sen jag tränade riktigt hårt att jag är osäker på hur mycket jag egentligen orkar och kan. Mitt mål är att komma till den punkt där jag vågar och orkar pressa mig själv, men än så länge är jag stolt att jag tar steget att gå till gymmet. :)

2011-01-18 @ 21:14:49
URL: http://sofiegunnarsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja, det är en träningsfilosofi... jag tror det är för att de inte fokuserar på "bygga muskler och en stark kropp träning" utan mer "hålla kroppen frisk och rörlig träning". Hittade detta på deras hemsida:"En av de metoder vi använder för styrketräning är Nautilusmetoden. En mycket tidseffektiv och säker metod för att träna sin styrka. Genom att köra ett set med 8-12 repetitioner i varje maskin med mycket kort vila mellan maskinerna hinner du träna hela kroppen på endast 30 minuter. Vår rekommendation är 2-3 träningspass i veckan. Då hinner du både stimulera muskeltillväxten och få tid till återhämtning mellan passen."

2011-01-18 @ 21:34:39
URL: http://capturethismoment.shapemeup.se/
Postat av: Johanna

Svetten rinner och det är gott! Ta i ska man och kännas ska det ;)

2011-01-18 @ 21:56:32
URL: http://seluna.blogg.se/
Postat av: Träningsglädje

kanske har med trygghet att göra?

2011-01-18 @ 22:17:23
URL: http://www.traningsgladje.se
Postat av: Dessi

Haha! Ja om man skulle se till vem som är svettigast och mest röd i fejjan efter ett pass skulle jag vinna. Alla andra ser ut att ha tagit en promenad i parken. What's up med det?

2011-01-18 @ 22:31:29
URL: http://dessismat.blogspot.com
Postat av: Tova

Förut tänkte jag precis som dig, fast sen fick jag en period där all träning gick för långt och jag typ kollapsade... har nu insett att jag inte ALLTID måste ge järnet på varje gympapass för att må bra, och det har varit en ganska skön insikt :)(men som nån annan skrev - alla är ju olika och tur är väl det, tihi. Speciellt på Friskis tycker jag om att man kan vara som man känner för!)

2011-01-18 @ 22:49:32
URL: http://trasslet.se
Postat av: Camilla

Jag vet att när jag väl tränar så går jag all in så att säga. Det finns ingen som helst anledning att gå dit, (prestera) och gå därifrån utan en droppe svett på kroppen. Enda sedan jag spelade fotboll har jag alltid gjort det ordentligt med svetten som rinner längst ryggen och ovanför läppen. Däremot tror jag det är väldigt många som blir lite extra när någon verkligen ger allt, säkert bara chockade över att andra vågar och att dem själv inte gör det. Den dag jag ställer mig i ett grym igen eller beger mig ut på en så kallad power walk är det jag som skall svettas.DU ÄR GRYM och vet du? Nu är jag äntligen på god väg mot friska nya tag.

2011-01-18 @ 23:22:58
URL: http://xccc.blogg.se/
Postat av: Ingmarie

Du har en viktig poäng där! Det är lite "läskigt" att ta ut sig max. Jag svettas nästan alltid floder och mer än en gång har jag fått lite konstiga blickar på mig. Men sen måste man komma i håg att vi är olika. Det kan vara någon som är/har varit sjuk/skadad, någon som bara tränar 1-2 ggr/v. och tycker de är jätteduktiga för det eller, som jag ibland, har det där passet som ett litet extra efter att ha gjort en massa annat. :-)

2011-01-18 @ 23:53:26
URL: http://blog.nemonisimors.com
Postat av: Tobi

Vilket bra inlägg baby. Jag förstår precis vad du menar. PS Tittar dom på mig?? =( DS. :-P

2011-01-19 @ 04:20:49
Postat av: Fia

Men DU måste se solsidan! :) Lätt att se och ger en mycket små fniss i soffan. Hoppas du såg det i södags & att du gillade det! Om inte, se det denna söndag, du kommer inte bli besviken.. Hoppas jag! :)

2011-01-19 @ 10:21:56
URL: http://aiiifos.blogg.se/
Postat av: maja...full av färg och form

Klart att man ska köra fullt ut och ta i så svetten sprutar!

Jag har tur att ha en vän som är bäst på att inspirera, fröken Fodor.

Kramar

2011-01-19 @ 12:09:49
URL: http://styleandlifebyleia.se
Postat av: fanny

men vet du jag tänkte på precis det där idag. Jag var ute och rörde på mig första gången på länge. Och i sista backen tänkte neheej det här kommer jag ju aldrig kunna göra igen!Sen när jag satt i bilen infann sig det där lycko ruset och kroen skrek jajaja detta gör vi varje dag!2011-01-19 @ 12:32:45
URL: http://choooselife.wordpress.com
Postat av: Annapanna

Nu ska jag berätta...

Jag har varit en rikig sportfåne. Det du! Gymnastik, trampolin, fotboll, innebandy. Sen fick jag problem med nacken (pga bilolycka) och nu är vi där vi är idag. Ingen träning alls typ. Det går upp och ner. Men ska det va så ska det va... SVETTEN SKA RINNA, annars får det va. Körde afro galet en period förra året och jävlar i min låda vad det svängde, hihi... Jag är den som dessutom blir röd i fejjan efter att skuttat ett hopp så jo ja... jag var nästa blå när passet var klart =)

2011-01-19 @ 15:11:26
URL: http://annavirrpanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0