Dagens Medicin skriver om fiberintag och IBS

"Överdrivet intag av kostfibrer kan ligga bakom funktionell tarmsjukdom" är rubriken på en artikel publicerad i Dagens Medicin 2008-10-03. Naturligtvis väckte den mitt intresse, det är Kristina Zachrisson (med dr vid Täby närsjukhus) och Peter Benno (leg läk vid endoskopienheten Hötorget i Stockholm) som har skrivit inlägget och i det kan man läsa

Patienter med IBS har ofta en karakteristisk anamnes där flera av de så kallade rom-kriterierna uppfylls. Dessa inkluderar bland annat buksmärtor som lindras av tarmtömning, ändrad tarmtömningskonsistens/frekvens, känsla av ofullständig tarmtömning samt uppkördhet och uppblåsthet i buken. Det sistnämnda symtomet figurerar regelbundet på löpsedlarna i kvällspressen under rubriken "Vad gör jag med min ballongmage?"

Det finns i dag en allmän trend att övergå till en mer fiberrik kost. Skälet till en sådan ändring kan vara ett allmänt "hälsotänk" som inte så sällan är kopplat till försök att minska i vikt. 

Många som börjar med en mer fiberrik kost får problem med oregelbundna tarmtömningar, gaser, buksmärtor och uppblåsthet. Sammantaget således symtom som är i allt överensstämmande med IBS.
Kostanamnesen ger snabbt besked om vad det hela handlar om och patienten blir ofta mycket förvånad när vi påpekar att orsaken till besvären inte är ett för lågt intag av fibrer utan en på tok för hög konsumtion. 

Reduktion av fermenterbara fibrer eventuellt i kombination med tillägg av ett icke fermenterbart bulkmedel (exempelvis Inolaxol) ger hos många av dessa patienter en synnerligen positiv effekt på välbefinnandet. Många uttrycker också sin förvåning över hur överreklamerat fibrer har blivit vad avser tarmfunktionen. Det finns naturligtvis positiva effekter med fibrer, inte minst på metabola parametrar, men vi tror bestämt att "lagom är bäst". 

Vi vill således uppmana alla som kommer i kontakt med IBS-patienter att överväga om det ligger ett överintag av fibrer bakom merparten av symtomen och pröva en fiberreducerad kost. Vår uppfattning är att det finns en stor grupp patienter med iatrogen IBS!

Hela artikeln kan du läsa här

Kommentarer
Postat av: VIKTORIA TOMIC.SE

Åh ja vet, älskar att "fönstershoppa" där... har dock inte vågat beställa hem något. Hur fungerar det med tullavgift och frakt? En vän till mig beställde nämligen hem några varor för ett tag sedan och han sa att tulavgiften vart jäkla hög... lite de som skrämmer mig hehe :) eller att man inte ska få hem varan.

2008-10-14 @ 07:25:14
URL: http://viktoriatomic.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0