Narcissism

Det där med narcisissm är en intressant sak. Det är lätt att urskilja en narcissist då man studerat dragen lite djupare. Nu när jag jobbat en längre tid med mig själv och fått proffshjälp att analysera min egen personlighet, mitt bagage, mina styrkor och svagheter känns hela jag så mycket mer balanserad, harmonisk och starkare/ödmjukare. Många, snart de allra flesta hjärnspöken har fått namn och har därmed kunnat försvinna succesivt.

Om barnet inte blir bekräftade eller tagna på allvar av föräldrar som inte heller tar emot barnets känslor och uttryck kan barnet bli tvunget att hålla inne med sina känslor och förlorar kontaktförmågan till sin egen känslovärld.
Den verkliga personligheten och de genuina känslorna blir då djupt nedbäddade och kan under livets gång ligga dolda under konstruerade livslögner,
Barnet kommer i senare skeden i livet försöka få allt som det inte fick av sina föräldrar - beundran, bekräftelse och att bli sedd av andra personer i vuxenlivet.
En sådan person utvecklar ett överdrivet narcissistiskt bettende som gör henne själupptagen. Hon döljer sin saknad och osäkerhet bakom en hård, auktoritär och överlägsen hållning och försöker hävda sig på de flesta områden och i det mesta hon gör.

På baksidan lurar alltid svagheten och bräckligheten.
En överlägsen person är alltid rädd att tappa masken och bli övergiven. Förmågan att sörja är gravt störd liksom inlevelseförmågan i en annan människas lidande. Följden bli istället att personen riktar uppmärksamheten mot sig själv och har svårt att relatera till någon annan.
Personer med ett självupptaget beteende anser att alla andra ska rätta sig efter dem. De tar ingen hänsyn till andras intressen utan styrs helt av sina egna. Det är dock vanligt att en sådan person säger sig tycka om andra människor. Men de har bestämda uppfattningar och förutfattade meningar om dessa människor, vilket leder till ett trångsynt beteende.

Kommentarer
Postat av: Helena

Det är väldigt intressant, man associerar direkt till någon som betett sig skumt. Man går igenom sin bekantskapskrets och tänker "ahaa.. kanske därför hon gör si o så "

2007-05-07 @ 18:21:06
Postat av: Fine

Helena: Ja, helt riktigt. Tänker på vår vän hemifrån som var något av en fallstudie med det hon gjorde förra veckan. Men det är många som är "analyserbara", det är det verkligen.

2007-05-07 @ 18:25:52
URL: http://fine.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0